Hangi Dikiş Makinesini Almalıyım? Kalıp Nedir?

Hangi Dikiş Makinesini Almalıyım? Kalıp Nedir?

Afrika’nın güzel ülkesi Mozambik’ten selamlar.

İlk blog yazım ile karşınızdayım sevgili dikişseverler. Sizlere bu yazıda dikişe başlamadan bilmeniz gereken bazı temel bilgilerden bahsedeceğim. Aslında bana en çok sorulan iki temel soru demek daha doğru olur.

  1. HANGİ DİKİŞ MAKİNESİNİ ALMALIYIM?

Dikişe başlamak isteyenler tarafından sıkça sorulan sorulardan biri ‘dikişe başlayacağım hangi dikiş makinesini almalıyım’ oluyor. Ben bu soruya şu markayı alın gibi bir cevap vermem, vermiyorum da. Öncelikle bilinen ve bayisi olan köklü markalardan makine almanızı öneririm. Bu seçimi yaparken sizlere naçizane tavsiyem bu işi ne kadar istediğinizi önce kendinize sormanızdır. 1000 tl’ye aldığı dikiş makinesiyle yıllarca dikiş diken terzileri de gördüm, 5000 tl’ye aldığı dikiş makinesini “dikemiyorum,olmuyor” deyip rafta toz içinde bırakanı da. Kendimden örnek vereyim; çocukluğum boyunca evimizdeki dikiş makinesinin sesini duyarak büyüdüm ve hiç meraklı olmadım. Üniversitede iken annem bana elbise dikerken başında beklerdim ve sırf elbisem daha hızlı bitsin diye anneme yardım ederdim. O yıllarda temel dikiş bilgilerini öğrendiğimin farkında değildim. Üniversiteden mezun oldum, evlendim ve 5-6 yıl mimar olarak çalıştım. Ne zaman ki işten istifa edip evde bebeğimle kaldım, o zaman evde can sıkıntısından denemeye değer deyip ikinci el bir dikiş makinesi aldım. İkinci el aldım çünkü ne kadar istediğimi ve devam edip etmeyeceğimi bilmiyordum. Ben ikinci el aldığım için dijital ekranlı ve iyi bir makineyi yarı fiyatına almıştım. Eksikliğini hissettiğim tek özellik aşağıda yazdığım birinci madde oldu. Siz sıfır makine alacaksanız 5 maddelik tavsiyem şöyle olacaktır:

  1. Pedaldan ayağınızı çekip dikişi durduğunuz zaman iğnenin kumaşa batık ya da havada kalmasını ayarlama özelliği olan,
  2. Farklı dikiş ayağı kullanımlarında iğnenin sağa sola hareketini milimetrik ayarlayabileceğiniz,
  3. Otomatik tek adımda ilik açabilen,
  4. Esnek dikiş ayarı olan.
  5. Zigzak genişliği 5-6 ya da 7 milim olan dikiş makineleri almanızı öneririm.

Firma ne kadar köklü ve makine markası ne kadar kolay bulunabilirse o kadar rahat edersiniz. Benden ısrarla şu markayı alın gibi bir cümle duyamazsınız. Ben Alman ve Japon malı makineler kullanıyorum. Biri eski üretim, şu an üretimi olmayan ev tipi dikiş makinem, diğeri ise yine ikinci el aldığım japon malı sanayi tipi düz dikiş makinem. İkisi de ikinci el olmasına rağmen çok memnunum ve ihtiyaçlarımı karşılıyorlar. Neden iki tane dikiş makinem var? Ev tipi makinem düz dikişte sorun çıkardı ve çizdiğim kalıpları denemek için %95 düz dikiş dikmem gerektiği için sonradan yeni bir makine almam gerekti. Ben de sanayi tipi dikiş makinemi aldım.

Ben ehliyetimi dikişe başlamadan önce aldığım için, dikiş makinesi kullanmayı vitesli araba kullanmaya benzetiyorum. Nasıl? Dikiş makinesi kullanmak için el ayak koordinasyonu gerekir. Araç kullanırken de aynısını yapıyoruz. Bazı kişiler uzun süre düz dikiş dikemediğinden ve makinesini kullanırken pedala dengeli basamadığından şikayet ediyor. Kazandığımız her edinim bizi bir ileri seviyeye aldığı için araç kullanan kişilerin dikiş makinesine hızlı adapte olması oldukça normaldir. Size kendimce şöyle bir tavsiyede daha bulunayım; çevrenizde evinde dikiş makinesi olan ve size bir miktar kullanmayı gösterecek biri varsa bence kibarca kendisinden yardım isteyin. Dikiş diken insanlar yardımsever karakterde oluyorlar (en azından ben öyle deneyimledim bugüne kadar). Sizi geri çevireceklerini düşünmüyorum. Onların da muhakkak tavsiyeleri olacaktır.

Dilerim kendinize en uygun dikiş makinesini alır ve bir an önce dikiş dikmenin lezzetine varırsınız.

  1. GİYİM KALIPLARI NEDİR? KALIPLAR NASIL KULLANILIR? KALIP KUMAŞA NASIL YERLEŞTİRİLİR?

Yeni dikişe başlayanlara ve dikiş öğrettiğim öğrencilerime ilk proje olarak hazır kalıplarla biçki yapmayı öneriyorum. Kumaşın üstüne yerleştirdiğimiz kalıpları ve üzerindeki işaretleri kumaşa aktardığımız zaman hızlıca ürün dikimine geçebiliyoruz.

Giyim kalıplarını basılı olarak kitap evlerinde, gazete- dergi satışı yapan büfe ve dükkanlarda rahatlıkla bulabileceğiniz:

  1. Burda dergilerinden,
  2. Güler Erkan dergi kalıplarından edinebilirsiniz.

Pdf (yani dijital olarak) kalıp satışı yapan dünyada yüzlerce internet sitesi bulunuyor. Bu kalıpları internet ortamında satın alıp, bilgisayarınıza indirip , yazıcıda çıktısını alıyorsunuz. Ben de DİKENBİRİ markamla pdf giyim kalıpları çizip, dikenbiri.com üzerinden giyim kalıpları satışı yapıyorum. Çizdiğim kalıpların üzerinden giyim kalıplarının nasıl kullanılacağını açıklıyorum.

  1. Pdf kalıpları hem A4 (ev tipi yazıcıya uygun) ,hem de A1 (ozalit çıktı almaya uygun) boyutta hazırladığım için istediğiniz formatta çıktı alabilirsiniz. Çıktı aldıktan sonra kalıp istenen serinin çizgileri takip edilerek çoğaltılır ve kullanıma hazırdır.
  2. Kalıbınız hazır. Peki kumaşınız biçkiye hazır mı? Kumaşı aldıktan sonra dikmeden önce 1 kere kısa programda yıkamak ya da 1-2 saat suda bekletip, çekme payını almak gerekir. Tela, elyaf ve bazı özel kumaşlar hariç, dikeceğiniz kumaşları yıkamadan asla biçki yapmayınız. Bazı kumaşlar tüm çekme payını yıkamayla atamadığı için ütülenerek bir kere daha çekme payı alınır. Yıkamak ve sonrasında kurutup ütülemek biçki aşamasına geçmek için en sağlıklı yöntemdir.
  3. Biçki; kumaşı dikime uygun hale getirmek için kesmektir. Kalıbı kumaşa düz boy yönünde yerleştirip, kesim yapılır. Düz boy çizgisi, kumaşın boyu yönündedir. Düz boy çizgisi hakkında dilerseniz detaylı yazı yazarım. Yorum kısmına yazmamı, açıklamamı istediğiniz dikiş konularını yazabilirsiniz.

 

Hepinize keyifli dikişler dilerim.  Bir sonraki yazıda buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın kız kardeşlerim.

7 Comments

  • Hilal Arat

    ,
    Mayıs 29, 2022 @ 9:12 pm

    Merhabalar,
    Penye dikişi hakkında bilgiler verirseniz çok sevinirim. Overloksuz dikmek istersek penye dikiş ayarında mı dikmeli zikzak dikişle dikmek daha mı mantıklı? Tecrübelerinizi merak ediyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim🥰

    • Zehra

      ,
      Mayıs 31, 2022 @ 3:12 pm

      Merhaba. Penye dikerken ben overlok dikişin en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum. Overloğunuz yoksa minicik zikzak dikişlerle dikmenizi öneririm.

  • Ali Ozan

    ,
    Haziran 20, 2022 @ 10:39 am

    Merhaba,
    Eşim için dikiş makinesi araştırırken sitenize rastgeldik. Daha çok benim araştırma sebebim ise makineyi Türkiye’de almak isteyip eşimin yabancı olması. 🙂 Aslında türkçe biliyor ancak bu tarz işlerde kullanılan terimlerde illaki karışıklık yaşanıyor. Benim merak ettiğim birşey overlok özelliği yeni tip elektronik dikiş makinelerinde var mı? Varsa bu özelliğin adı veya terimi ne isimde geçiyor? Birde overlok dikiş makinesi diye satılan görsellerinde 4 tane ipliğin takılı olduğu makineler aynı zamanda normal dikiş makine gibi çalışıyor mu yoksa sadece overlok makinesi mi? Şu an araştırma aşamasındayım ve biraz karışık geliyor. Onun tek istediği overlok özelliğinin önemli olması onun dışında çok fazla pahalı olmasına gerek olmayan bir makinenin yeteceğini söylemişti. Daha önce annesinden dolayı bu işe yatkınlığı ve yeteneği var o yüzden çok giriş seviyesi almakta istemiyoruz, uzun soluklu düşündüğü için orta seviye bir makine almamız daha mı iyi olurdu? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

    • Zehra

      ,
      Haziran 23, 2022 @ 1:03 am

      Merhaba. Ev tipi dikiş makinelerinde overlok özelliği yoktur. Var diyene de inanmayınız. Ev tipi bir overlok makine almanızı, en tipi bir dikiş makinesi de almanızı öneririm. Ben de aynı şekilde iki farklı makineyle çalışıyorum. Ev tipi ya da sanayi tipi düz dikiş makinelerinde overlok dikişine benzer piko dikişi özellikleri olur ama kumaşı kesip, overlok makinesi gibi 4 iplikle ya da 3 iplikle muntazam şekilde dikmeyecektir. Bir makineden bir işlev beklemenizi ve makineleri ayrı ayrı almanızı öneririm. Çok fonksiyonlu makinelerin sağlıksız olduğunu birçok dikişseverden duymuş biri olarak önerilerim bu şekildedir.

  • ummuzyn15

    ,
    Temmuz 5, 2022 @ 1:09 am

    Çok güzel bilgiler vermişsiniz dikişe meraklı yeni ogrenmeye başlayan biri olaraktan çok güzel aradığım bilgiler var özellikle dikiş makinası bilgileri çok güzel 👏sayenizde nasil bir makina almam gerektiğini öğrendim. Allah razı olsun inşallah 🤲🤗

  • Ayşegül

    ,
    Eylül 25, 2022 @ 4:39 pm

    Merhaba, ben evde kendi çapında hataları ile dikiş yapan biriyim. Singer makinem var çok hevesliyim dikiş dikmeye, ama overloksuz olunca eksik oluyor özellikle çocuklarıma eşofman dikerken. Almak istiyorum ama maddi olarak zorlanacak bir şey alamıyorum şuan. Sizce şuanki maddiyatıma göre bir şey mi almalıyım?yoksa İleriye dönük iyi bir makine almak için beklemeli miyim?

  • Elif

    ,
    Ekim 11, 2022 @ 2:07 pm

    Hayırlı vakitler Zehra Hanım sitede bulamadım ev tipi dikiş makinem var ben şuan overlok arayışındayım. Overlok makinesi alirken nelere dikkat dikkat etmeli, neleri göz önünde bulundurmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir